Polievky
Demikát
Potrebujeme: 250 g bryndze, 2 cibule, 1/2 masla, 4 väčšie zemiaky, 1 čl červenej mletej sladkej papriky, pažítka, mleté korenie, soľ
Postup prípravy: Cibuľu nakrájanú na kocky udusíme na masle. Pridáme 1 čl mletej sladkej červenej papriky a zľahka premiešame. Potom pridáme rozdrobenú bryndzu spolu so zemiakmi nakrájanými na kocky a znovu premiešame. Zalejeme 1-1,5 l horúcej vody a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Počas varenia z času na čas premiešame. Keď je polievka hotová, osolíme ju a ochutíme čiernym mletým korením a pažítkou. V prípade, že dávate prednosť krémovým polievkam, dohladka ju rozmixujeme.
Šajtľava
Potrebujeme: hlávkovú kapustu, ľubovoľnú koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu, rascu a soľ, na zápražku - bravčoú masť a hladkú múku
Postup prípravy: Nakrájanú hlávkovú kapustu a koreňovú zeleninu varíme v osolenej vode. Pridáme cibuľu, rascu a zemiaky pokrájané na kocky. Keď je polievka uvarená a zelenina dostatočne mäkká, zapražíme ju zápražkou z masti a hladkej múky. Na záver necháme prejsť varom.
Kyseľ
Potrebujeme: cesnak, cibuľu, ocot, hladkú múku, soľ, koreniny
Postup prípravy: V hrnci necháme zovrieť vodu. Pridáme do nej na hrubšie nastrúhaný cesnak a cibuľu. Polievku dochutíme octom, osolíme a okoreníme. Na záver ju zahustíme zátrepkou ( hladká múka + voda ).
Chudobnica
Potrebujeme: bravčovú masť, starší chlieb, mlieko, cesnak, mletú červenú papriku, soľ, čierne mleté korenie
Postup prípravy: Rozotretý cesnak so soľou a mletou červenou paprikou speníme na bravčovej masti. Pridáme na kúsky natrhaný starší chlieb, zalejeme vodou, osolíme a dochutíme korením. Varíme kým sa chlieb nerozvarí.. Hotovú polievku môžeme vylepšiť mliekom.